В обновената сграда живеят над 100 души

 

Първият блок, саниран по Националната програма за енергийна ефективност, беше открит в неделя.


Жилищната сграда се намира в благоевградския квартал „Ален мак”.


На откриването присъства министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Благоевград Атанас Камбитов.


„Благоевград се превърна в емблема на програмата. А на нея се довериха четвърт милион българи и вярвам, че броят им ще се увеличи, защото тя е насочена към всички български граждани, независимо дали те живеят в малки или големи общини”, коментира министър Павлова.


Реалното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради стартира именно в Благоевград през юни. Два месеца по-късно ремонтните дейности по първия блок са напълно завършени. Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. Строително-монтажните работи обхванаха и 3-те входа на блок 36 в ж.к. „Ален мак“.


В обновената сграда живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно. 


През тази година средствата, които са в размер на 1 млрд. лева, се дават за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях, без значение от броя на входовете за съответния блок. 


При саниране по програмата собствениците в една сграда не участват с никакъв финансов ресурс. Цялото финансиране е осигурено от държавата.


Министър Павлова изрази очакване над 2000 сгради в национален мащаб да бъдат одобрени за саниране по програмата до края на 2015 г. 


От януари по новата програма с европейско финансиране ще могат да кандидатстват както по-малките блокове, така и тухлените сгради. Ресурсът за саниране по нея е 300 млн. лева.

 

Видео: БГНЕС