Преди четири години всеобщият любимец беше открит мъртъв в клетката си

Германски учени най-накрая успяха да установят от какво се е споминало полярното мече Кнут, коeто се превърна в световна знаменитост, съобщават световните агенции.

 

Талисманът на зоологическата градина в Берлин се удави преди четири години в заграждението си. Тогава животното получи оток на мозъка и припадна, след което беше намерено мъртво в басейна на клетката си. Според изследване, публикувано в сп. "Нейчър", Кнут се е споминал от анти NMDA рецепторен енцефалит. Това е автоимунно заболяване, открито осем години преди това при човека. Случаят с Кнут беше първият, регистриран при животно.

 

Алекс Грийнууд от института Лайбниц заяви, че сегашното откритие ще помогне и на други животни, страдащи от тази форма на енцефалит. Случаят ще заостри вниманието върху така наречената "болест на Кнут", която трябва да бъде лекувана и при хората. От нея се разболяват всяка година един на 200 хиляди души, предаде БГНЕС.

 

Кнут бе първото полярно мече, което се роди в плен в зоологическата градина в Берлин от 30 години насам. Неговата трагична съдба, белязана от смъртта на брата-близнак, от отхвърлянето от майка му и от от кончината на гледача му, развълнува хиляди хора по света.

 

По негов образ бяха изготвени плюшени мечета, бяха записани песни и заснет един филм, припомнят агенциите.