Едва 30% от състава на бензина отговарял на нормите

 

 

Нови шокиращи разкрития за некачествените горива. Инспектори откриха рекордни отклонения в една от големите вериги бензиностанции. 

 

Бензин, в който има едва 30% бензин. Цялата партида с горивото-менте вече е изтеглена от пазара, а бензиностанцията е затворена. Лабораторните тестове показали фрапантни

Още по темата

разминавания, които не са отчитани поне през последните 10 години. 

 

"Отклонения, при които част от параметрите апаратурата не може да го отчете като гориво, като бензин, а в други случаи отклоненията са между 45 и 70 %. Определено това не може да бъде дефинирано като бензин за леки автомобили", коментира Стефан Цанков - Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

 

За да не продължаваме да зареждаме от бензина-менте, резервоарът е бил затворен. От веригата-бензиностанции отказаха коментар, докато официално не получат протокола с отчетените резултати. За тези нарушения санкцията може да достигне 60 хиляди лева. А до този момент държавата е проверила над 900 проби от горива.

 

При тези отклонения рисковете за двигателя на автомобила на София могат да са тежки.

 

Предстои да се изясни как точно се е стигнало до това съдържание в резервоара. Най-вероятно обаче бензина вътре е смесен с дизелово гориво. От тук нататък контролните органи трябва да проследят целия път на партидата, за да проверят дали част от бензина-менте е попаднала и до други бензиностанции в страната.