Идеята е на млади графитъри

 

Дъждовна стая, плаж на закрито и галерия за градско изкуство. Това са само част от идеите за преобразяване на един от най-тъмните и мръсни тунели в София. Идеята е на млади графитъри, които са се захванали с разкрасяване по техния начин на един от столичните квартали.


Познаваме Ясен Гешев като графитър и творец. Заедно с група момчета през последните години изрисуваха няколко емблематични блока в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Тяхно дело са рисунките по коритото на Перловската река, образът на Дядо Добри и стиховете на Валери Петров, които красят сградите в този квартал. Ясен вече е на път да сбъдне дългогодишната си мечта – първата градска галерия с нестандартни хрумвания. Точно толкова нестандартно е и мястото, избрано за нея.


В момента този тунел тук в „Хаджи Димитър” е едно своеобразно сметище и е много подходящ за декор… за филм на ужасите. Хората, които живеят тук, недоволстват. Искат промяна.


„Каквото ще да е, да не това, защото това е пълна мизерия тука и предпоставка за хиляди нарушения – клошари спят тука, сигурно такива наркотици, маркотици, може някое изнасилване, убийство…всичко може да стане”, обясни Георги Симеонов, жител на района.


„Това място представлява проблем за нас и то е логично защото това не е подлез, това е технологичен отвор под моста. В резултат на това се натрупват боклуци, ние ги чистим, но това не променя нещата”, казва Ева Митова, кмет на район „Подуяне”.


Право да го променят получиха ето тези млади художници. А целта им е догодина по това време мястото да се е превърнало в галерия, посветена на градското изкуство. Сред идеите е да се направи и познатата от Западна Европа – дъждовна стая.

 

„Човек влиза в една стая, в която вали дъжд, но там където той стъпва – дъждът спира и на практика той се движи между капките на дъжда. Може да се направи зимно време плаж, може да се отопли, да се затвори, да се вкара изкуствено слънце. Възможно е да бъдат направени неизброим брой неща”, казва Ясен Гешев от „Urban Creatures”.


Тук ще се организират и много събития, заедно с местното читалище, ще се правят изложби всяка година, а място ще намерят инсталациите на всеки талантлив творец.

 

Повече по темата гледайте във видеото.