Първите литри от домашно сварената ракия могат да предизвикат сериозни уреждания и дори да причинят смърт
По данни на митниците у нас има регистрирани 1579 казана за варене на ракия. В злополучната Якоруда, където в неделя алкохол с метил уби четирима мъже, обаче няма нито един законен.
Домашната ракия е хубава, но ако не пием първата, която изтича от казана. Тя може да причини сериозни увреждания на организма и дори да доведе до смърт.
В пазарджишкото село Ивайло ракията за юнаци потича след грижливо подклаждане. Но майсторите на опиянението знаят основните правила: първите 1,5 – 2 л. се хвърлят.
От професионалните казани ракията излиза двойно преварена. И безопасна.
Чистият метилов алкохол е чиста смърт, предупреждават и лекарите. И обясняват - отдавна оплаквания не е имало от алкохол, купен от магазина.
Между пиенето на спирт и смъртта има между 2 и 10 часа. През това време идват симптомите - гадене, повръщане, спад в кръвното налягане, а в някои случаи може да се стигне и до изпадане в кома.
Майсторите в Ивайло се съмняват, че ракията, убила хора в Якоруда, е законно варена. Защото никой казанджия не се съгласява в уредите му да се добавя спирт.
Първакът, освен че е отровен за пиене, е вреден дори за разтривките, за които преди е бил пазен. Той е опасен дори при проникване през кожата, особено на малки деца.
След 244 проверки от началото на годината, Агенция „Митници” е забранила на 39 казана да работят.