Войната в Сирия и зверствата на ИДИЛ не губят своята актуалност, смята канцлерът

Канцлерът Ангела Меркел е убедена, че Германия успешно ще преодолее миграционната криза и смята, че ако бъдат взети правилни мерки, притокът на бежанци представлява шанс в бъдеще. Това заяви канцлерът в новогодишното си обръщение, записано за телевизията, чийто

Още по темата

текст беше разпространен предварително от пресслужбата правителството, предадоха ТАСС и БТА.

 

По думите й много проблеми, като епидемията от ебола в Африка, сега са отстъпили на заден план, а други, които ни вълнуваха още през 2014 година, не са загубили своята актуалност и през тази година. Сред тях са войната в Сирия и зверските убийства на терористичната групировка "Ислямска държава". 

 

Според нея в случай на успешна интеграция на бежанците в германското общество страната ще спечели, както от икономическа, така и от обществена гледна точка: "Убедена съм, че при правилни действия, притокът и интеграцията на такъв голям брой хора в бъдеще представлява шанс".

 

Меркел благодари на служителите от федералните и регионалните органи, на доброволците, полицаите, военните и всички граждани, които допринасят за справяне с миграционната криза.


"Ние работим за укрепване на охраната на външните граници на Европа, за превръщане на нелегалната миграция в легална, за отстраняване на причините за бягството на хората, и по такъв начин - за осезаемо намаляване на броя на бежанците в дългосрочна перспектива", подчерта канцлерът.

 

"Важно е да не следваме онези, които с омраза в сърцето искат да изключат, да изолират другите. Действително времето, в което живеем, е особено сложно, но е истина също, че ние ще се справим с това, защото Германия е силна страна", заяви Меркел.

 

Нейното новогодишно обръщение ще бъде преведено и на арабски, за да могат да го разберат бежанците, които пристигнаха през 2015 година в страната. Освен на арабски думите й ще имат субтитри и на пущу, английски, френски и фарси. Субтитрите ще могат да се зареждат в медиатеката на първи канал на германската телевизия АРД. Вижте!