Домашните любимци ще сигнализират при промяна в нивата на кръвната захар на стопанина си

 

Най-добрият приятел на човека - в нова роля. Идеята е кучета да бъдат обучени да помагат на диабетици. Домашните любимци ще сигнализират при промяна в нивата на кръвната захар на стопанина си.


Съвсем сериозно обаче, скоро мисията на кучета като мисия може да бъде да помагат на деца като Кати. Има диабет от четири месеца.


„Трябва да мерим постоянно кръвната захар и да поставяме инсулин”, разказва Кати.


„Това, което можем да направим за нея, от наша страна, седем дни в седмицата, 24 часа, постоянен мониторинг на кръвна захар, помпа предстои да купим в най-близко бъдеще и едно куче, което ще помага в надушването на хипо и хиперглекимия, надявам се, тези три фактори да сведат до минимум риска за нея”, обяснява майката на Кати – Илияна Лакова.


Рязкото повишаване или понижаване на кръвната захар, може да доведе до сериозни кризи при диабетиците. Кучетата могат да усетят това по промяната в миризмата на тялото.


„Обучението става на игра, чрез игрови подходи то се научава да открива търсената миризма, като получава срещу добре свършената работа лакомство, игра, забавление”, обяснява Албена Алексиева - председател на фондация "Очи на 4 лапи".


Обучените кучета-асистенти ще могат да реагират при рязка промяна на кръвата захар и да сигнализират на стопаните си. Като например започнат да лаят или ги побутат.


Все още не е ясно как точно ще се обучават кучетата. Ще трябва да помагат и лекарите. Доктор радка савова е ендокринолог с 30 години стаж и не отрична иновативните методи.


„Когато един пациент с диабет живее трайно с по-ниски нива на глюкоза, особено в нощните часове, мозъкът престава да ги разпознава. Това е едно придобито неразпознаване на хипогликимията, което може би животното би разпознало, когато човекът или детето особено не може да разпознае, за да сигнализира”, обяснява ендокринологът д-р Радка Савова.


В други държави идеята вече работи.