"Трябва да се има предвид, че бежанският статут не е вечен", добави още външният министър

Правителството е реагирало навреме във връзка със скандала с турския посланик Сюлейман Гьокче. По време на коледните празници той приюти отстранения лидер на ДПС Лютви Местан. Тогава Местан обяви, че в дипломатическата мисия е потърсил сигурност за себе си и за семейството си. Преди дни от изказване на премиера стана ясно, че българското правителство е изпратило протестна нота до посланика на Турция у нас. В ефира на „Събуди се“ външният министър Даниел Митов беше категоричен, че двустранните ни отношения с Турция не могат да се влияят от процесите в една или друга българска партия. Темите от взаимен интерес са охраната на югоизточната ни граница, изграждането на транспортна инфраструктура и енергийни проекти.

„Това не е резултат само от предпразнични вълнения, а от редица на брой натрупали се въприятия в балгарското общество, че турският посланик на моменти излиза от предприсанията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. И ние сме го призовали не само с нота, за да му бъде припомнено, че трябва да преодолее тези въприятия. Това, за което сме го призовали, е да се придържа към нормите на Виенската конвенция и да направи всичко възможно по силите си да преодолее създадените впечатления в българското общество, че се намесва във вътрешните ни работи”, заяви в студиото на „Събуди се” външният министър Даниел Митов. Повод за изказването му бе нотата, която той връчи на посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче.


Запитан кой негови предишни прояви са го притеснили, Митов отвърна, че не иска да навлиза в подробности. Той обаче припомни последните събития около ДПС.

Министър Митов обаче отрече страната ни да реагира късно на действията на Сюлейман Гьокче.

„В дипломацията не е важна публичността, а крайният ефект. В нея се постигат резултати, без на целия процес да му се дава излишна публичност, защото той може да нарани не само двустранните взаимоотношения, но и българският национален интерес. Затова трябва да сме наясно къде пазим баланса и какво да артикулираме и какво не, за да не нараним двустранните си взаимоотношения с държава, която ни е важна. С Турция имаме прекалено важни неща, за които да си говорим като охраната на югоизточната ни граница, като изграждането на транспортна инфраструктура и енергийни проекти, за да можем да си позволим събитията в една или друга българска партия да повлияят на процеса на развитие на двустранните ни взаимоотношения”, категоричен бе външният министър.


Относно възможността за допускане на ислямизация чрез евентуалното възникване на клетки на радикален ислям, Митов заяви: „Когато говорим за мерки срещу радикалния ислям, трябва да сме наясни, че България трябва да има механизмите да идентифицира подобен тип поведение, при което може да се създават клетки на религиозна основа, които могат да проповядват насилие и да провокират идеи, насочени срещу свободата и междурелигиозното уважение”.


Външнитя ни министър призова да не се слагат под общ знаменател онези хора, които бягат от войната и имат нужда от закрила и помощ и други, които влизат в Европа по съвсем други причини.

„Солидарността на Европа не може да се проектира за сметка на сигурността на собствените граждани. Ние трябва да предприемем мерки. В България, въпреки че сме подложени на миграционен натиск, но страната ни със сигурност е много по-добро място за живеене отколкото голяма част от държевите, от които идват икономически мигранти. На бежанците трябва да им се полага, но трябва да се има предвид, че бежанският статут не е вечен”, добави още Даниел Митов.

 

В четвъртък депутатите спориха за промените във военния закон. Записаха, че занапред чужди самолети ще могат да охраняват небето ни. Поправката предизвика яростни "За" и "Против" в пленарната зала, които доведоха и до ругатни.

„Ние охраняваме въздушното си пространство съвместно с наши съюзници, то тях ние сме ги избранили, поканили и ние имаме пълния контрол за това колко самолета на наши съюзници ще дойдат и как ще се провежда съвместната охрана на въздушното пространство. Турция ни е съюзник в НАТО. Но българската държава има контрола върху този процес”, категоричен бе Даниел Митов.