„Южен поток” стана „Турски поток", за да бъде наказана България, заяви премиерът

Видео: БГНЕС

 

„Правил съм психологически анализ и на президента на Турция, и на президента на Русия”, заяви премиерът Бойко Борисов на годишната среща между правителството и бизнеса.

 

В изказването си премиерът вмъкна темата за „Южен поток”.

 

„Това беше времето, когато г-н Путин и г-н Ердоган откриваха в Москва най-голямата джамия, а в Анкара прекроиха цялата газова и енергийна карта на Балканите. „Южен поток” стана „Турски поток”, с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен евроатлантически член и спази правилата на ЕК”, заяви Борисов. 

 

„Сега, когато се сблъскаха двамата титани, от нас искат да заявяваме, че или сме проруски или протурски. Нито сме проруски, нито протурски. Като държава имаме своята ясна евроатлантическа политика и искаме добросъседство с нашите съседи”, заяви премиерът. 

 

Що се отнася до темата с мигрантите, Борисов заяви, че още преди година е предупредил, че трябва да затворим границите и да не пускаме нелегални мигранти. 

 

„Този хаос с бежанците доведе до тежък пробив в Шенген, седем държави затвориха границите си в Европа. Нека ги затворим и постъпим като братята американци, после - нека дойдат със зелени карти и да работят при нас”, заяви Борисов. 

 

„Питал съм на Европейски съвет - ако подхождаме по този начин, каква е горната граница бежанци, които можем да приемем? А ако ни ги върнат обратно - какво, затвори ли ще строим, за да ги приемем? Винаги бавно действаме, но накрая винаги намираме решението, надявам се да излезем и от тази ситуация”, допълни премиерът.