Причината е завишената грипна заболеваемост в района

 

Грипната епидемия у нас се разраства. След Стара Загора от утре и в Пловдивска област се обявява епидемия, а учениците излизат в извънредна ваканция. Още пет области на страната са пред епидемия. Това са Видин, Габрово, Пазарджик, Ямбол и Сливен.


Последният учебен час в това училище в Пловдив приключи преди около 40 минути. Чиновете обаче ще останат все така празни от утре до края на седмица, защото от вторник всички ученици в Пловдив се разпускат впринудителна грипна ваканция. Така над 30 000 деца ще останат по домовете си. Грипна ваканция няма да има единствено в детските градини и яслите.


Над 30 деца, сред които има и бебета са приети с усложнения от грипа в Инфекциозната клиника в Пловдив. Сред тях е и 3-годишният син на Светослава. Постъпва в болницата по спешност преди два дни.


„Само спи, само спи и в събота така изкарахме до вечерта. След това започна да се събужда като пуснаха системите. Знам, че има опасност. Дано всичко да се оправи и да бъде нормално, защото слушам, че има много случаи, които са много фатални”, казва притеснена Светослава Атанасова.
Тежка вирусна пневмония е едно от усложненията, до които води грипът при децата.


„Ако пнемвонията е вирусна, това може да протече доста тежко. Важно е на време да се реагира, т.е. на време да отидете при личния си лекар. Други възмвожни усложнения са бронхити, отити. Рядко има други по-тежки”, обяснява д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар.
Само през почивните дни в Пловдив броят на болните се е повишил рязко и е стигнал епидемичните стойности.


„Считаме, че е абсолютно наложително да наложим ограничителни противоепидемични мерки и да обявим грипна ваканция от утре до края на седмицата”, обясни директорът на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева.


За учениците почивката ще излезе солено, защото ще трябва да наваксват пропуснатите уроци.


„Тоест, учениците няма да загубят тези часове и учебният материал ще бъде преподаден. Всеки учител спрямо своята тематична програма ще прецени какво и как да преструктурира”, обяснява Мария Гайдарова, директор на ОУ „Райна Княгиня”.


От утре на входовете на детските градини и яслите се въвежда т.нар. „медицински филтър”.


Като превантивна мярка срещу грипа лекарите препоръчват  да засилим личната си хигиена, да проветряваме по-често помещенията, да ядем повече храни богати на витамин С и да избягваме места, на които се събират много хора.

 

Репортер: Благой Бекриев