Ще бъде обявена нова процедура за избор на изпълнител на проекта

 

Автомагистрала „Хемус” ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет. Те пък влезли в хазната, благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни в ефира на „Здравей, България” министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Още по темата

 

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта.

 

Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител. Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност „Хемус” да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.


Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна”, категорична бе министър Павлова.


В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.


Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството”, коментира регионалният министър.


Новата процедура за избор на изпълнител на АМ „Хемус” ще бъде обявена, веднага след като окончателно приключи настоящата, обясни Павлова. И допълни, че индикативната стойност на проекта е по-ниска от реалната, защото е изчислявана преди да е имало реален, идеен проект.


Целия разговор с регионалния министър гледайте във видеото.