"Ежедневно търпим загуби от липсата на решаването на този проблем", обясняват те

Туристическият бранш поиска съдействие за бързо разрешаване на проблема със затворените граници между България и Гърция.

 

"Бихме искали да ви информираме, че търпим загуби ежедневно от липсата на решаването на този проблем, както и от потенциалната заплаха за блокиране на границите между двете страни по време на Великденските празници. Това предизвиква огромна паника сред клиентите ни и искане от тяхна страна да гарантираме възстановяване на заплатените от тях суми за хотелски резервации в случай на евентуална невъзможност да използват предплатените услуги", се казва в писмо до българските министерства на туризма, на външните работи и на транспорта, както и до Посолството на Република Гърция и на гръцкото министерство на туризма.

 

Те се обявяват и против насаждане на негативни настроения чрез теми като бойкот на почивките в Гърция.

 

Според тях не би трябвало да се допуска затваряне на вътрешни граници между две държави, членки на Европейския съюз, "заради каквито и да било протести".

 

"Според нас всички проблеми би следвало да се решават в самата страна, към която се отнасят и да не засягат всички търговци на Балканите и не само. Разчитаме на коректност и подкрепа", се казва още в съобщението до медиите.

 

 

Списък на туроператорите и туристическите агенции, които подкрепят искането за незабавно решаване на проблема с блокираните граници между България и Гърция:

 

1. ПЛАНЕТ ЕООД ( Planet Travel Center)

2. ЛАКМОС Травел

3. Музенидис Травел България

4. Музенидис Травел Гърция

5. ОРИЕНТ Травел

6. БУЛПАРТНЕРС ТРАВЕЛ

7. ДИЕЛ ТРАВЕЛ

8. ОРИЕНТ ЕКСПРЕС ТУР

9. ИКАР ТУР

10. АДАМОВ И АСЕНОВ ЕООД

11. СЪНТРАВЕЛ

12. ЛЪКИ ХОЛИДЕЙ

13. МАЙ ТРАВЕЛ

14. СЪНРАЙЗ ТРАВЕЛ

15. ТА СВЯТ ГАБРОВО – Б.Спасова

16. ТА Меджик Блек Сий Турс

17. Ню Вилидж Турс

18. Стайл Травел

19. Джоанна 73

20. Мондел Травел

21. Алианс Травел

22. Екс Ай Ви Травел

23. Ел Ем Травел

24. Сигма Холидейс

25. Лале Тур

26. Читурс

27. Филиптурс

28. Глобус турс

29. Ая Травел

30. Макс Травел и др.