Това са темпове, които ме изумяват, заяви бившият министър на отбраната

 

"Повече от една година се строят около 50 километра ограда на границата с Турция, изумявам се. Българската армия за по-малко от четири месеца построи 30 километра на цена, която е четири пъти по-ниска от тази, която в момента наблюдаваме". Това коментира депутатът от БСП и бивш министър на отбраната в кабинета на Пламен Орешарски - Ангел Найденов.

 

„Винаги съм смятал и продължавам да смятам, че има достатъчно други текстове и в Конституцията и по начина, по който са дефинирани мисиите на въоръжените сили, които позволяват участието им в съвместни действия с МВР по охрана на държавната граница”, каза Найденов относно промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

 

Той коментира, че има съответни постановления на Министерски съвет, които определят, че дейността по охраната на държавната граница е стратегическа дейност: „Държавната граница е част от стратегическата инфраструктура на страната, т.е. има достатъчно основание това да бъде част от задачите на българската армия“. 

 

Ангел Найденов изрази силното си безпокойство от забавянето на защитното съоръжение по границата с Турция, предаде БГНЕС. 

 

„Меко казано имаше голяма доза неистина в отговора на министър Бъчварова на моя въпрос в пленарна зала. Тя заяви през месец януари, че защитното съоръжение ще бъде завършено до края на март. Сега разбираме, че април и май ще бъде завършено едва на половина защитното съоръжение от 130 км. Това са темпове, които ме изумяват”, подчерта той.