Как страната ни се представи на световното изложение за храни?
Копривщенска къща в сърцето на Париж. Как страната ни се представи на едно от най-големите световни изложения за храни и селско стопанство във френската столица?
Шоколад и танци – от Код д’Ивоар. Ароматни подправки от Мароко. Бургери по американски. И гигантско фондю от Швейцария. Тук буквално можеш да обиколиш няколко континента – при това за броени минути, да не губим време и да започваме!
За първо – супа от Сенегал, в която има пилешко месо и фъстъци. И нищо чудно - в Сенегал фъстъците се една от най-разпространените култури.
За основното избираме Бразилия. Да, тук е като на плажа, само че няма море, все пак сме в Париж! Ян ни представя традиционния специалитет - пиканя.
„Това е нещо като рамстек, но тук имаме този шиш, който не махаме, а го сервираме направо така”, обяснява Ян от Бразилия.
На щанда на Корея пък ни гощават с чесън – но не какъв да е, а черен. Преди да го опитам – разбирам, че цветът му се дължи на ферментацията – забележете - цели 45 дни. Решаваме да се освежим с напитка.
Покрай щанда на Япония няма как да минем без чашка саке. Особено такова.
„Необходими са били цели 10 години, за да бъде селектиран най-добрият ориз, от който да се направи това саке”, обяснява Йосуке от Япония.
Пред българската къща хора се вият на всеки час.
„България е силна с традициите, с историята си. Една невероятна история. Ние трябва да знаем това и да се гордеем”, казва министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
Посетителите на щанда са особено впечатлени от българското биволско сирене и биволското мляко.
„Това е продуктът, който е хит при нас на щанда”, обяснява Виолета Колева.
И разбира се - ракията. С чаша в ръка и мартеничка на кепето, това е Жан-Клод, един български зет в Париж.
„Ракията е супер! Добра е за сърцето. Другото ми любимо са лютите ви чушки”, казва Жан-Клод.
Така с вкусна храна и добро настроение, България спечели и много други фенове.