Задържани са няколко души, заподозрени, че са участвали в подготовката на нападението

 

Терор в сърцето на Турция. 37 жертви и над 120 ранени при снощния атентат в Анкара. 

 

Бомбата избухна в самия център на турската столица. Край една от най-натоварените спирки на градския транспорт. В час, в който по улиците има много хора. Моментът вероятно е подбран умишлено от извършителите. За да има повече жертви и по-голям отзвук от нападението. 

 

Повечето загинали са пътували в автобуси на градския транспорт. Без изобщо да подозират, че нещо ги заплашва.  

 

Бомбата е взривена от атентатор-самоубиец. Той минал с кола, натоварена с експлозиви между два автобуса и задействал адското устройство.  

Още по темата

 

„Колата се приближи до нас и десет секунди по-късно седалките на автобуса се разхвърчаха от експлозията. Едно метално парче се разби в мен. Видях черната кола, която се взриви”, разказва Доган Ашър, очевидец. 

 

Малко след експлозията на мястото на взрива цари истински хаос. Полицаи и пожарникари се опитват да открият оцелели сред останките от автомобили. 

 

„Целта на нападението са били мирни граждани, чакащи на автобусна спирка”, заяви Ефкан Ала, министър на вътрешните работи на Турция. 

 

И целта е изпълнена. Десетки пострадали са в болница, някои в критично състояние. Все още някои от жертвите не са разпознати. Затова много хора се трупат пред лечебните заведения с надежда да разберат нещо повече за близките си. А някои, които са чули трагичната новина, обвиняват властите за случилото се. 

 

Задържани са няколко души, заподозрени, че са участвали в подготовката на нападението. Според властите те са свързани с кюрдските сепаратисти от ПКК. Веднага след взрива имаше и нови бомбардировки срещу кюрдите както в Турция, така и на сирийска територия. Както и при предишните атентати, президентът Ердоган се закани, че терористите ще бъдат унищожени. 

 

Взривът дойде само 2 дни след като от американското посолство предупредиха, че имат данни за подготвян атентат в квартал на Анкара, недалеч от мястото на атаката.