Очаква се новината силно да разгневи Турция

Три сирийски региона, контролирани от кюрдите, гласуваха за обособяване на кюрдски федерален регион в Северна Сирия, съобщи АФП. 

 

Още по темата

Вчера Сирийската кюрдска партия Демократичен съюз (ПДС) обяви плановете си за създаването на федерален регион в Северна Сирия. Говорителят на политическата сила Науаф Халил заяви, че партията не защитава създаването на населен само от кюрди регион, а се стреми към територия, в която няма проблем да живеят представители на туркмените и арабите.


Кюрдите са най-голямото етническо малцинство в Сирия, съставлявайки над 10% от населението на страната по времето преди войната, когато 23 млн. души населяваха близкоизточната държава. Те са концентрирани в бедната провинция Хасеке, вклинена между границите с Ирак и Турция.

 

Сирийските кюрди сериозно укрепиха позициите си в Северна Сирия по време на гражданската война. Те завоюваха територии от ислямистки бунтовници и обявиха своя цивилна администрация в районите, които са под техен контрол.

 

Създаването на федерален регион със сигурност ще разгневи Турция, тъй като Анкара определя ПДС като терористична организация. Военното крило на ПДС – Отрядите за защита на народа (ОЗН) - водят битката срещу екстремистите на ИДИЛ.

 

По-голяма част от сирийско-турската граница сега е под контрола на доминираните от ОЗН Сирийски демократични сили. Този съюз от кюрдски, арабски и християнски сили се разграничава както от сирийското правителство, така и от основната опозиция в страната.

 

Преди дни Сирия обвини Турция, че е изпратила най-малко сто войници на тяхна територия. Целта на операцията била да се доставят боеприпаси на бунтовници, които се бият срещу частите на Башар Асад. Подозренията за директна намеса дойдоха, след като Турция обстреля с артилерия кюрдски отряди на сирийска територия. Кюрдите подпомагат офанзивата на правителствените войски към Алепо.

 

Вижте подробности!