Те са оценени на 1,3 милиона британски лири

Уникални първи издания на събрани съчинения на английския поет и драматург Уилям Шекспир (1564 - 1616) ще бъдат предложени за продажба на търг на аукционна къща "Кристис" на 25 май, информира ТАСС, цитирана от БТА. Те са оценени на 1,3 милиона британски лири (над 1,8 млиона долара).

 

Тези редки издания, които експерти от "Кристис" са нарекли "Свещенния Граал в издателската дейност", ще бъдат изложени публично в Ню Йорк и Лондон преди търга.


Едно от първите издания събрани съчинения е от 1623 г. и включва 36 пиеси. Предварителната му оценка е между 800 000 и 1,2 милиона британски лири. 18 от пиесите не са били публикувани и затова, по думите на експертите, "е можело да бъдат изгубени завинаги". Другите три издания са от 1632 г., 1664 г. и 1685 г.


От аукционната къща поясниха, че първите три издания са част от малко известна частна колекция и не са били излагани публично от повече от два века.


На търга четирите книги с кожени корици ще бъдат изложени като отделни лотове. Не е изключено обаче колекционер да поиска да купи четирите експоната, отбелязаха от "Кристис".