Семейството живее с по-малко от 1 лев на ден

 

Болно семейство живее с по-малко от 1 лев на ден. Родителите нямат възможност дори да подарят торта за рождения ден на сина си. Детето - вече пълнолетно, издържа цялото семейство, въпреки че самото то е с увреждания. 

 

Екип на Новините на Нова се срещна с Юсеин седмица след 18-ия му рожден ден. Той страда от умствена недостатъчност. Само до преди седем дни той е бил дете в риск, поверено на грижите на държавата. Днес е пълнолетен, който трябва да се грижи за родителите си, болни от шизофрения.  

 

Въпреки всичко това не е история за примирението, а за действието - с усмивка. Напук на болестта. Преди две седмици Юсеин започва да помага на съсед. С малкото пари, които получава, той издържа себе си и родителите си. Парите обаче не стигат за ремонт на къщата, която всеки момент може да рухне върху главите им. 

 

Димитър Бояджиев е възпитател в дома за деца, лишени от родителски грижи в Гоце Делчев, където Юсеин пребивава доста години. На 10 март той му носи торта за рождения ден и за първи път прекрачва прага на дома му. 

 

„Бях силно шокиран. Много емоционално ми подейства картината, на която станах свидетел. Това провокира в мен това, което написах в социалната мрежа и разтърси сърцата на толкова българи”, разказва Димитър. 

 

Бежанци в собствената си родина. Така той нарече Юсеин и семейството му, разказвайки историята им във социалните мрежи. Снимката на усмихнатото момче с торта в ръце е споделена над 5000 пъти и трогва стотици, които искат да помогнат.  

 

„Това не е просто драмата на едно българско семейство. Това е драмата на обществото ни. Едни вътрешни бежанци, които са забравени”, казва още Димитър. 

 

Той вече е открил банкова сметка на името на Юсеин и е започнал процедура по издаване на ТЕЛК свидетелство. Хората от селото също помагат. Юсеин не се оплаква и не жали съдбата си. Иска само стени, боядисани в жълто. Любимият му цвят - защото по думите му, това е цветът на слънцето.

 

Ако искате да помогнете на Юсен и семейството му с храна и дрехи, можете да го направите, като ги оставите в кметството на село Горно Дряново, Гоце Делчев. Ако пък искате да помогнете със средства, номерът на банковата му сметка е:

 

Юсеин Радулов Джамбазов
BG86FINV91501016713099

 

Репортер: Ивомира Пехливанова