36 пъти е превишена нормата на сероводород във въздуха в морския град

 

Рекордна глоба за „Лукойл Нефтохим”! Компанията ще бъде санкционирана с 250 000 лева заради обгазяване на Бургас 36 пъти над допустимата норма. Превишението е станало в малките часове на нощта и за късмет, пострадали няма. Но общината в Бургас е имала готовност да евакуира населението.


Това е станцията, чиято апаратура вчера сутринта е отчела 36 пъти превишение на наличието на сяроводород във въздуха в най-близкия до рафинерията бургаски квартал „Долно езерово”. Днес показателите са в норма, но хората тук обмислят протестни действия.


От 30 март вечерта жителите на Бургас и най-вече квартал „Долно езерово” усещат задушлива миризма.

 

Още по темата

„Адска миризма, задушлива. Не мога да определя точно на какво, но усеща се, че е на обгазено”, обяснява Димка Чепишева, жител на кв. „Долно Езерово”.


„Искам да ви кажа, че аз просто не мога да си отворя прозореца да проветря, защото цялата къща се вмириса. Ужасно мирише. Притеснявам се, разбира се. Освен това дете имам и още едно дете”, казва Ирина Димитрова, майка с бебе.


Десетки сигнали са подадени веднага на телефон 112.


„Около 36 пъти над допустимата норма на сяроводород беше регистрирана от станцията в „Долно езерово”, обяснява Тодор  Михалев, началник отдел „Регионална лаборатория”.


Рекордните стойности са в 2 и в 4 часа на 31 март. Веднага е създаден кризисен щаб.


„Бяхме направили организацията при необходимост, ако се налага, да се пристъпи и към евакуация на населението”, заями Маринета Николова от отдел „Екология” на Община Бургас.


Часове след това обаче нивата на сяроводород се нормализират. От „Лукойл” заявиха, че до обгазяването се стигнало заради неблагоприятни метеорологични условия при пускане в действие предприятие Газова сяра-4, което било в профилактика. Проверките на РИОСВ потвърждават това.


„И най-вероятно по време на технологични япроцес има изпускане на по-голямо количество сяроводород, което е довело и до необходимостта от изгарянето ме на факел”, обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.


На Рафинерията ще бъде наложена безпрецедентна до момента санкция.


„Това е недопустимо. Операторът „Лукойл Нефтохим Бургас” е допуснал нарушение на законодателството. Не се е съобразил с изискванията на комплексното разрешително. Строга санкция в размер на 250 000 лева”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.


В същото време хората в кв. „Долно езерово” са готови за бунт.  От рафинерията пък уверяват, че няма да допуснат ново обгазяване.