В битката за председателското място първоначално влязоха общо 28 кандидати

 

Михаил Миков и Корнелия Нинова отиват на балотаж в битката за председателското място в БСП. Второто гласуване ще се проведе в неделя – втория ден от 49-ия Конгрес на левицата.


При първия вот на делегатите, упражнен през изминалата нощ, настоящият лидер на партията Миков получи доверието на близо 329 от участвалите във вота 755-имата делегати, а Нинова – на 280. Това сочат данните от оконачателното преброяване.

 

"Очаквам промяната стане. Но очаквам и новият председател, който и да бъде той, да обединява партията, да тръгваме на предсрочни избори и да свалим правителството на Бойко Борисов", заяви Нинова след обявяването на резултатите от среднощното гласуване.


Общият брой на кандидатите за поста бе 28, но в събота 23 от тях си направиха самоотвод. В надпреварата останаха петима - Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков. 


Гласуването започна към 23:00 ч. в събота.


След балотажа делегатите ще трябва да утвърдят Политическата декларация „125 години БСП” и да обсъдят с какви решения ще излезе настоящия Конгрес на левицата. 

 

Продължава и изборът за Национален съвет.