Кола-бомба се блъска в заведението и убива десетки хора, сред които и много деца

 

Племенниците на българския журналист с арабски произход Мохамед Халаф загинаха по време на атентат в иракския град Бакуба на 9 май. 5-годишната Фатима и 7-годишният Али са излизали от училище заедно с майка им, когато поискали да си вземат сандвич от местен ресторант. Малко по-късно кола-бомба се блъска в заведението и убива десетки хора, сред които и много деца. Отговорност за атентата е поела ИДИЛ.

 

Още по темата

„За съжаление това е само един от много случаи, които се случват в Ирак, Сирия и Европа и други държави. Това означава, че ние отиваме към още по-страшни събития. Това е ежедневието на иракчаните, сирийците и другите държави в региона”, каза Халаф в предаването „Часът на Милен Цветков”.

 

Той допълни, че семейството му е разбито от трагедията. По думите му хората в Ирак вече нямат живот. Друг негов племенник, от друг брат, който е на 11 години, му е писал в интернет преди известно време да го вземе при него, защото в Ирак само стреляли и убивали.

 

Журналистът упрекна иракската държава и политиците, че не се интересуват от обикновените хора. Политиците са си направили в „Зелената зона” крепости, в които живеят, а децата им учат в чужбина – из арабските спокойно страни или на Запад. Хората обаче страдат от 2005 година досега заради появата първоначално на „Ал Кайда”, а след това на ИДИЛ.

 

Халаф отбеляза, че въпреки бомбардировките на международната коалиция в Ирак, ИДИЛ става все по-силна и територията ѝ се разширява. По думите му информацията за успеха на бомбардировките по ислямистите, дадена от иракското правителство и американската армия, не съответства на реалността.

 

Какво още разказа Мохамед Халаф - гледайте във видеото.