Стотици сънародници и чужденци ще могат да се докоснат до българската култура

 

Тази вечер в центъра на Лондон стотици сънародници и чужденци ще могат да се докоснат до българската култура благодарение на едни от най-добрите ни музиканти.

 

В престижната зала „Кадоган хол” ще се проведе концерт с българска фолклорна музика, посветен на 24 май. Той е организиран от българския културен институт в Лондон. Какво ще има в концерта издава големият музикант Теодосий Спасов.

 

Да се завърнеш у дома по стъпките на овчарите и след мелодията на кавала им, а след това да полетите над Родопите с Мистерията на българските гласове. Това е само малка част, която ще усетят стотици българи, макар и на хиляди километра от родината - в центъра на Лондон.

 

„Нашите българи, които пътуват и работят извън България, са много чувствителни на тема българска национална култура. На тях им трябва опора, гордост към своите приятели по местата, на които живеят. Имигрантския живот не е лек”, сподели Теодосий Спасов.

 

Тази вечер те ще я усетят на гала концерт, в който участват 76 български творци заедно с лондонския камерен оркестър.

 

„Българите много не посещават събития. Те като че ли са се отдали на своята диаспора и ако не се случи българско събитие, остават сякаш в прериферията на световните събития”, смята Спасов.

 

А какви са впечатленията му от конкурса „Евровизия”?

 

Той е един от авторите на песента на Поли Генова, достигнала четвърто място на тазгодишната „Евровизия”.

 

„Този конкурс е характерен със своята политическа насоченост. Така че Поли Генова със своята песен, която е находка, а и целият екип, заслужават по-високо място”, на мнение е музикантът.