Става дума само за животоспасяващи лекарства без аналог

Държавата да внася лекарства, когато търговците не го правят. Идеята е на здравния министър и става дума за лекарствата без аналог - тези, които не могат да се заместят с други за животоспасяващото лечение на пациентите.

Проблемът с изчезващите лекарства от българския пазар е отдавна познат на пациентите.

Откъде идва проблемът? България е длъжна да предлага най-ниските цени, в сравнение с още няколко държави. Така големите фармацевтични компании не искат да работят на нашия пазар. Ето защо и лекарствата им изчезват.

Най-големият проблем, е когато лекарствата нямат аналог.

Паник-атаките си Мариана лекува вече 10 години с едно и също лекарство. Вече го няма в България и затова пациентката намерила помощ във Facebook-група.

„Ние си ги набавяхме между нас си. Беше се превърнало един вид в лекарствен туризъм. Хора, които пътуваха до Сърбия и Румъния, доставяха на нас”, обяснява Мариана Топузова.

По темата

Причината лекарствата да изчезват от пазара ни е, че за производителите не е изгодно да продават на толкова ниска цена, на толкова малък пазар.

Повечето от изчезващите лекарства обаче имат заместители. Затова държавата се фокусира върху тези, които нямат.

„Не виждам никакъв проблем в това държавата, министерството да има собствена търговска фирма, която да може да се намесва там, когато търговският интерес преобладава над обществения”, обясни здравният министър Петър Москов.

По официални данни от началото на годината 6 лекарства без аналог вече не се продават у нас. От институциите допълват, че лекарства без аналог рядко се изтеглят от пазара. А ако се случи, засягало целия европейски пазар.

„Мисля, че до този момент не сме допуснали наистина лекарство без аналог да не е на разположение на българските граждани”, коментира Москов.

Идеята в развитие среща одобрението и на фармацевтите. Защото ако държавата се пребори с пазарните проблеми, е добре за пациентите. Но искат повече яснота.

„Ние бихме искали да има гаранции, че всички участници в системата ще имат достъп до тази доставка”, заяви проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

Дали лекарствата от държавата, ще стигат до аптеката, дали пациентите ще плащат нещо за тях, тепърва предстои да разберем.

Предложението на здравното министерство ще бъде обсъдено публично, а след това през септември, когато свърши депутатската ваканция, ще бъде внесено и в Народното събрание за обсъждане. Така или иначе до реализирането на идеята има още време.