Тази година там не се разрешава разкриването на допълнителни секции

В Германия живеят около 300 000 българи, които тази година ще могат да упражнят своя глас в осем града. Много от тях обаче се притесняват, че може и да не успеят да гласуват. Кого обвиняват и какви са техните опасения?

Във Facebook страницата на Новините на NOVA следете развитието на изборния ден. Ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

„Няма как дори и 10% от тези 300 000 души, да отидат да гласуват”, смята Антоанета Тончева, която от седем години живее в Германия.

Пренебрегнати като нея се чувстват още много българи, тъй като според тях секциите са малко, а разстоянията - големи.

„Аз лично ще трябва да пропътувам 300 километра в изборния ден, за да отида до Мюнхен”, казва още Антоанета.

На последните избори през 2014 г. и през 2015 г. са открити допълнителни секции извън официалните представителства – в още 9 града. Тоест, секциите са били 17 в цяла Германия - Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм Нюрнберг, Регенсбург, Фрайбург.

Тази година обаче германската държава не разрешава разкриването на допълнителни секции.

„Организацията е извършена абсолютно според закона, открити са толкова секции, но те са в дипломатическите представителства, единствената отстъпка е в канцелариите на почетните консулства. Няма логика през 2014 г. и 2015 г. да ни разрешат, разбира се, като изключение, а тази година изведнъж да ни откажат. Значи някъде нещо се е пропукало”, на мнение е Асен Агов, съветник на външния министър.

Секциите, в които могат да гласуват българите по света, са 325. 175 служители от Външното министерство са командировани да организират изборния процес. 

По думите на Асен Агов Външното министерство е на ръба на силите си и има опасност за изборите, ако се стигне по балотаж.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".