Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп ще седне в президентското кресло в Белия дом?

Дългоочакваният момент настъпи - американските граждани избират кой от двамата претенденти ще заеме президентското кресло в Белия дом за следващите четири години - републиканецът Доналд Тръмп или демократът Хилъри Клинтън. 

КОЯ Е ХИЛЪРИ КЛИНТЪН ВИЖТЕ ТУК

Чрез пряко гласуване всеки щат определя група от членове на избирателната колегия (електори, избиратели), които изразяват подкрепа за определен кандидат, пише Агенция "Фокус". Броят на електорите от всеки щат се определя въз основа на населението му. За да победи, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от 270 от 538-те гласа на електорите.

Щати като Калифорния и Ню Йорк се смятат за предвидими с традиционния си вот за Демократическата партия, а Тексас отдавна се слави като бастион на републиканците. Но докато гласуването е в своя разгар, ето някои от щатите, които според анализаторите трябва да бъдат следени внимателно в продължаващия вот. 

Гласуването в Ню Хампшър вече е към своя край. Малкият североизточен щат има само четири гласа в Избирателната колегия, но те в крайна сметка може да се окажат решаващи. 

Пенсилвания, също разположена на североизток, има 20 гласа в Избирателната колегия. Вече близо три десетилетия щатът подкрепя кандидатите на Демократическата партия. Но след десетилетие на спад в производството в региона Доналд Тръмп със сигурност има гласове, на които може да разчита. 

КОЙ Е ДОНАЛД ТРЪМП ВИЖТЕ ТУК

Южният щат Вирджиния има 13 гласа. Преди изборите за държавен глава от 2008 г. и 2012 г. щатът беше сочен като бастион на републиканците. През последните две гласувания за президент на страната обаче Вирджиния подкрепи Барак Обама. 

В друг южен щат - Северна Каролина (с 15 гласа) през 2008 г. много афроамериканци гласуваха за демократите. Но сега, години по-късно, щатът отново се върна към републиканците. 

Флорида беше с ключово значение в последните няколко президентски избори. Битката за неговите 29 гласа в колегията и сега е много напрегната, а внушително влияние на вота в щата ще окажат представителите на латиноамериканската общност. 

В Мичиган Тръмп вижда свой шанс в гласовете на работниците, пострадали тежко от проблемите в автомобилната промишленост. Борбата за 16-те гласа на щата беше оспорвана, а изходът от вота в него все още не е известен. 

ВИЖТЕ КАК ГЛАСУВАТ АМЕРИКАНЦИТЕ

В Уисконсин също има много работници, които може би са се вслушали в думите на Тръмп. Но щатът дълго бе на демократите, когато става дума за президентски избори. Има 10 гласа в Избирателната колегия. 

Колорадо два пъти застана зад демократа Обама, подкрепяйки го с деветте си гласа. Но и два пъти подкрепи Джордж Буш-Младши. Притокът на млади, образовани гласоподаватели и голямото испаноговорящо население го превърнаха в добра почва за демократите. 

Югозападният щат Аризона е традиционна територия на републиканците. Но и тук има латиноамериканци, отблъснати от антиимигрантската реторика на Тръмп. Това даде на демократите надежда за спечелване на 11-те електорални гласа. 

Юта - западният щат с шест електорални гласа, е сред най-надеждните бастиони на републиканците в страната. Около шест процента от жителите на щата са мормони и те общо взето подкрепят консервативните в социален план позиции на Републиканската партия. Резултатите може и да се окажат изненадващи Тръмп и от отношението му към жените и малцинствата.

Редактор: