Акцията е част от десетките проверки, които полицията извършва всеки ден

Екшън пред камерата на NOVA. Преследване по софийските улици между полиция и бежанци. Сцената се разигра в центъра на града. Акцията е част от десетките проверки, които полицията извършва всеки ден. Такива гледки се виждат почти всеки ден в района на Лъвов мост пред очите на десетки хора, сред които е и Георги.

„Kак може тези хора да минат толкова граници и вижте, че те все пак не са зле облечени, с една дума са оборудвани”, казва Георги Цанев.

Мигрантите бягат, само когато видят полицай, дори да имат документи в себе си. А полицейското присъствие тук е задължително.

ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ: Обещават прегледи на мигрантите в Харманли заради зарази

„Има органи, които все пак ще ни предпазят, иначе те се бият някой път. Притеснявам се, защото има доста нападения, тези все още не са, ама утре като огладнеят, какво ще стане?”, пита Георги Цанев.

От началото на годината близо 6000 чужденци са задържани в столицата, заради липса на документи. 4500 от тях са настанени в специализирани центрове извън столицата. Много от тях обаче се връщат тук. Това отчетоха от СДВР пред общинските съветници в комисията по ред и сигурност.

„Проблемът е, че докато тези приемателно-регистрационни центрове съществуват, така или иначе ще се генерира наплив от мигранти на територията на цялата Столична община”, казва Карлос Контера, общински съветник от ВМРО.

Арестуваха 65-годишна жена, скрила в дома си 15 бежанци

„Мъже предимно, които са от афганистански, пакистански произход, Ирак”, казва ст. комисар Младен Маринов, директор на СДВР.

Те често имат конфликти помежду си, като се стига и до насилие.

Разследват се 90 случая на трафик на бежанци само в столицата. Най-бруталните трафиканти държат хора в плен срещу откуп.

„Последният път реализирахме една такава група, която държеше и деца в плен”, обясни ст. комисар Младен Маринов, директор на СДВР.

Повече по темата гледайте във видеото.