"Мирът е толкова крехък, повярвайте ми, трябва да го пазим много", каза в Хитрино премиерът в оставка

От днес в Хитрино започна събарянето на разрушените сгради. Терените ще се разчистят, за да може да бъдат изготвени проектите за новите домове на хората.

Дори на Коледа работата не спира. Десетки доброволци продължават да разчистват руините в селото. Навръх Коледа премиерът в оставка Бойко Борисов дойде в Хитрино лично да се увери как върви възстановяването. И както повелява традицията всички – и християни, и мюсюлмани седнаха на един празничен обяд. 

По темата

„Аз съм спокоен за България, когато на Коледа районният мюфтия и дядо владика са заедно тук сред вас. Това е най-ценното, което може да имаме”, заяви той.

"Нека си пожелаем само мир в нашия размирен регион. Мирът е толкова крехък, повярвайте ми, трябва да го пазим много. Само преди 30 години и Възродителен процес и какво ли не мина - много е крехко всичко - вместо да седим заедно, да се веселим заедно, да строим заедно", добави премиерът в оставка.

"Бог да прости загиналите. Отървахме се от много по-голямо зло, което можеше да стане - Хитрино да го няма, впоследствие можеше да загинат пожарникари и спасители", допълни той.

По думите на Борисов отпуснатите и събрани средства за Хитрино са достатъчни и допълни, че с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ са се разбрали през пролетта да се срещнат в селото на новото спортно игрище, за което също са отпуснати пари.

И в знак на благодарност за оказаната помощ направиха Борисов почетен жител на Хитрино.

„И аз съм от село и Хитрино е село, така че може би почетен селянин можеше да ме направите. Сега трябва да се мъчим да го направим Хитрино град, за да отговаряме на гражданите”, заяви Борисов.

Хората в Хитрино поискаха да се изгради храм в селото и официалните лица обещаха да го сторят.

Репортер: Нивелина Няголова