Нетаняху: Речта му е насочена срещу Израел

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че програмите за строителство на Израел в Западния бряг застрашават както надеждите за мир с палестинците, така и собственото бъдеще на страната като демокрация. 

По темата

Той заяви това по време на реч, в която представя политиката на настоящата американска администрация спрямо решението на конфликта. Кери предупреди още, че с действията си Израел тръгва по път, водещ до „постоянна окупация“ на териториите, населявани от палестинци.

Джон Кери отправи критика към политиката за заселване на Израел с думите, че „никой, който мисли сериозно за мир, не може да игнорира реалната заплаха, която заселването представлява за мира“. Дипломатът посочи още, че проблемът надхвърля програмата за заселване, тъй като тенденцията показва, че се правят усилия Израел да поеме контрола върху Западния бряг и да предотврати каквото и да е било палестинско развитие там.

Обяснявайки решението на Вашингтон да не наложи вето по време на гласуването в Съвета за сигурност на резолюция, осъждаща израелското строителство в Йерусалим, държавният глава заяви, че гласуването в ООН е било за запазване на решението с две държави.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече речта на Кери за палестинския конфликт „насочена срещу Израел“. По думите му той е говорил основно за политиката за заселване и не е засегнал основната причина за конфликта, а именно палестинската опозиция срещу създаването на еврейска държава в каквито и да е било граници.

Очаква се тази вечер премиерът да направи изявление в отговор на това на Кери.