В Лондон хиляди фойерверки озариха небето над Темза

При драконовски мерки за сигурност преминаха празненствата по посрещането на новата година в Европа. Но въпреки тежковъоръжените полицаи и военни хиляди хора посрещнаха по площадите 2017-а. 

СНИМКИ НА ПРАЗНЕНСТВАТА ПО СВЕТА ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

В Лондон 12 000 фойерверки озариха небето над Темза. Хиляди посрещнаха новата година на открито с музиката на известните изпълнители, починали през 2016-а година, сред които Дейвид Бауи и Джордж Майкъл. 

По темата

Със смешни шапки и костюми, хиляди се събраха пред Бранденбургската врата в Берлин, за да изпратят старата и посрещнат новата година. Празненството се проведе при засилени мерки за сигурност, с мобилизирани допълнително 1700 полицаи, заради атаката срещу коледния базар в германската столица. 

Тази година обаче акцентът беше върху кандидатурата на френската столица за домакин на Олимпиадата през 2024-а година. Общо 100 000 войници и полицаи допълнително бяха мобилизирани в цяла Франция, за да се грижат за безопасността на празнуващите.

В Париж 600 000 души гледаха традиционното светлинно шоу, което миналата година беше отменено заради атентатите срещу клуб „Батаклан”.

Русия също посрещна 2017-а година с фойерверки над Червения площад, а мерките за сигурност отново бяха засилени.

Над два милиона души посрещнаха 2017 г. на плажа "Копакабана" в Рио де Жанейро. Тазгодишната заря обаче бе по-скромна от миналогодишната, заради финансовите проблеми, които изпитва градът. Все пак туристи и местни се насладиха на фестивал от звуци, включително ритмите на популярни школи по самба.

Във Ватикана папа Франциск отслужи вечерня в базиликата "Свети Петър", на която изрази съжаление, че заради безработицата младите хора "са осъдени да нямат място в обществото" и призова вярващите да им помогнат "да могат да мечтаят и да се борят за мечтите си". 

А ето и какво се случи в Берлин и Кьолн: