Това каза президентът при откриването на изложба в Националния археологически институт

"Българското общество и институции ще продължат да подкрепят талантливите хора, отдадени на прогреса и на утвърждаването на авторитета на българската държава". Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Десетата национална археологическа изложба в Националния археологически институт с музей при БАН, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

По темата

На изложбата бяха представени най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон.
 
Президентът поздрави екипите за постигнатите през 2016 г. успехи и подчерта, че институтът, както и археологическите музеи в страната, имат важна социална и образователна роля.
 
"Нещо повече - вие разкривате широки хоризонти за българското културно наследство по света. Всички открития, които засягат културното развитие на цивилизациите по нашите земи, предизвикват огромен интерес и са събитие от световна величина", посочи Румен Радев.
 
Той заяви, че участието му в откриването на изложбата е и "знак на уважение към огромното историческо и културно наследство, към тази богата история, вградена в българската земя и кодирана в българския дух".
 
"Трябват много любов и изкуство, за да разгадаеш загадките на миналото, бита и духовността на хората, населявали нашите земи преди хиляди години", се обърна президентът към участниците в археологическите експедиции и им е пожелал много успехи и нови разкрития за богатото културно наследство на земите ни.