Ще местят пациенти заради ремонт на детски клиники

Нови скандали и оставки в "Пирогов". Тема на раздора този път е единствената в България Клиника по детска травматология и ортопедия. Според началника й, новото ръководство на болницата смята да унищожи клиниката и да рискува здравето на много малки пациенти.

В Клиниката по детска травматология и ортопедия в Пирогов ремонт не е правен от десетки години и предстои да започне следващите месеци. Новият директор на болницата увери, че клиниката няма да бъде закривана и всичко ще се развива към по-добро.

По темата

От десет дни най-голямата болница в страната има нов директор. А шефът на детската травматология Атанас Кацаров беше член на старото ръководство. Днес поискал да напусне и гневно написа във Facebook, че новият директор нарочно променя плана за ремонт на Детската клиника по ортопедия и травматология, като я разхвърля на пет различни места и застрашава здравето на малките пациенти.

„Нашата клиника имаше нужда единствено от освежителен ремонт, който мога и аз да направя”, коментира д-р Атанас Кацаров от Детската ортопедия и травматология в УМБАЛСМ "Пирогов".

Новият директор настоява за основен ремонт. И потвърди, че ще има размествания на пациенти. Но те били необходими заради ремонти в други клиники.

„Прави се една много добра организация, за да бъдат по-добре гледани децата, не само от колегите от детската травматология, но и от колегите, които са дежурни от възрастната травматология”, коментира проф. д-р Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

„Аз никога няма да се съглася моето дете, ако тук в момента се прави ремонт, и му се блъска със всякакви машини, знаете, какво представлява ремонт, да му се блъска със всякакви машини”, казва проф. д-р Диян Енчев - началник на Четвърта траватологична клиника.

Обещанието е след като приключат ремонтите, детската клиники  ще се върнат към нормалната си работа. А освен за освежаването, предишно и сегашно ръководство се скараха и за квалификацията си. Според Кацаров, новият директор няма необходимата диплома. Той отрече.

„Минималният е 200 часа, а аз имам 240 часа. Повече мисля, че няма какво да го коментирам”, каза проф. д-р Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Според доктор Кацаров след него ще напуснат още служители на „Пирогов”. Ръководството обаче отрече.

Всички ремонти на детските клиники в „Пирогов” трябва да приключат през септември.

Повече по темата гледайте във видеото.