Предизборен сблъсък между ГЕРБ срещу "БСП за България"

Предизборни дебати между новите 240 в Народното събрание - дума срещу дума този път застанаха Елена Йончева от "БСП за България" и Делян Добрев от ГЕРБ. Те са водачи в район Хасково - района, през който преминават мигрантите преди да продължат към София и други градове или към Европа.

По темата

Отношенията с Турция

"Турция се меси във вътрешнополитическите отношения на България", смята Йончева. По нейно мнение страната ни трябва да отговори твърдо на Анкара, която осъди лимита от 35 секции в страната за изборите на 26 март. 

Според Делян Добрев пък не е нужно да реагираме на критиките на съседката ни: "Това си е наша работа. Ще открием толкова секции, колкото решим. Този закон не може да се промени".

Същевременно, той подчерта, че Турция е важен инвеститор у нас, като изтъкна, че за хората е важно да има работни места и доходи. 

Охраната на границата

"България е с разградена граница. В Свиленград ми казаха, че тя е превърната в акционерно дружество", коментира Йончева и заяви, че границата ни не се охранява достатъчно ефективно.

"Твърдите, че едва ли не оградата по границата може да се прескочи със стълба. Това е несериозно", контрира Добрев.

Той предложи двамата с Йончева да закупят стълба и да опитат да преминат: „Ще ни арестуват на километри преди да стигнем. Как се охранява границата е държавна тайна. Границата се охранява както трябва и никой не може да премине”.

За Европа на две скорости

„Ние вече не сме и на втора скорост. Ние сме на първо място по корупция. Вижте какво става със свободата на словото. През 2016 година ние сме на 116 място по свобода на словото, а през 2009 бяхме на 68. Ние се нареждаме до Зимбабве”, каза Елена Йончева, кандидат-депутат от БСП и водач на листата в Хасково.

„Никой не може да ни постави насила на една или друга скорост. В момента ние се движим с втората най-бърза скорост в ЕС, защото икономическият ни растеж за миналата година е 3.6%. На каква скорост се движим и колко бързо настигаме другите европейски държави, зависи от нас самите. За това обаче трябва да имаме реална икономическа политика, а не глупостите, които се предлагат от колегите”, каза от своя страна Делян Добрев, кандидат за депутат от ГЕРБ.

Йончева пък му отговори, че може би затова от Брюксел ни наричат „изоставаща държава”.

Попитани трябва ли да се преразгледа членството ни в НАТО Елена Йончева отговори, че никой не поставя под съмнение членството на страната в ЕС и НАТО. „БСП не мисли за преразглеждане на членството ни в НАТО”, категорична беше тя.

Според Добрев не трябва да се поставя под съмнение членството на страната в ЕС и НАТО. „Взели сме милиарди левове безвъзмездна помощ. То подкрепя нашата инфраструктура, земеделие, създават се правила, които да направят България нормална държава”, каза той. 

За санирането и АЕЦ „Белене”

„Това е абсолютна кражба. Това е една все едно една гнила ябълка да я покриете с целофан. Дадохте 2 милиарда за декорация”, каза Елена Йончева.

„Ако ги краде някой, то това са и вашите хора”, отговори и Добрев. И я попита: „А кой хвърли 3 милиарда в гьола в Белене?”. 

„За нас е важно да направим така, че икономиката да се развива колкото се може по-бързо и да има повече инвестиции. Важни са работните места и доходите през следващите четири години”, каза Делян Добрев.

Целия дебат гледайте във видеото.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.