От Министерството на здравеопазването твърдят, че превишаването на тези показатели не е голямо

Уран във водата на Хасково! Отровният елемент беше открит в четири от източниците, снабдяващи с вода града. Според властите радиоактивната вода вече е спряна.

В помпената станция, в която се намират кладенците, водата е отчела високи стойности на уран и алфа активност. Тази вода е достигала до част от три квартала в Хасково, но е била смесвана с друга, чиста вода. Веднага след като е получен сигнал от „Басейнова дирекция” преди седмица, че нивото на уран и алфаактивност е повишено, водоподаването към тези квартали от тази подстанция е било спряно. От институциите уверяват, че към момента във всички чешми в Хасково тече чиста и годна вода. 

По темата

Няма никакъв риск за здравето на хората, пили замърсената вода в Хасково, увери здравният министър Илк Семер. От ведомството обясниха още, че ефектът на естествения уран върху организма е много нисък. Междувременно градът вече е свързан към друг водоизточник и режим на водата няма да има.

За повишено количество уран в четири от деветте кладенци, снабдяващи Хасково с питейна вода е постъпил от „Басейнова дирекция” преди седмица. Предварителните резултати от извънредните проби са го потвърдили.

„Тези, които бяха компрометирани, бяха спрени светкавично. То не е голямо количеството и засега имаме достатъчно количество от прясна вода”, коментира инж. Тодор Марков - управител на ВиК – Хасково.

Помпената станция е изключена от водоснабдяването. Водата от нея е стигала до западните квартали на града. Но яснота от колко време не е била годна няма. Последните изследвания за уран са от 2014 година.

„На практика няма информация кога нивата на уран са се повишили след 2014 година. Нямам информация. Ако имаше нещо тревожно, щях да бъда информиран и да спрем тези водоизточници”, добави инж. Тодор Марков - управител на ВиК – Хасково.

А хората в града си спомнят, че десетилетия наред на запад от Хасково са работили уранови мини и не се учудват от констатациите. Николина гледа малката си внучка и въпреки че не й дава вода от чешмата, готви с нея. Съмнява се, че взетите мерки са достатъчни.

Цената на водата в Хасково е една от най-високите в страната. Кубикът струва 3 лева.

Детайлна информация за нивото на уран се окачва малко по-късно днес от здравното министерство, както и какви мерки са били предприети.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.