То е за умишлена безстопанственост

Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов. 

По темата

Той е обвинен в умишлена безстопанственост за това, че в периода 26.02.2014 г. - 09.07.2014 г. като изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, не е полагал достатъчно грижи за управлението, ръководенето, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това фондът е бил ощетен с 19 950.00 лв.

За тази сума през 2014 г. Николов сключил договор за предоставяне на услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с частно търговско дружество, като в рамките на 4 месеца компанията трябвало изцяло да дублира функциите на дирекция „Връзки с обществеността, протокол и координация“.

Преди подписването на договора обаче Николов не спазил изискванията за съгласуването му от финансов контрольор, главен счетоводител, шеф на Дирекция „Обществени поръчки”, ръководител на структурното звено заявител, ресорен заместник изпълнителен директор и главен секретар. След подписването на документа, Николов не го предоставил на човека, отговорен за извършване на счетоводните записвания и така било поето финансово задължение в тежест на ДФ „Земеделие“ размер на 19 950 лв. без знанието на счетоводния отдел.

Ако бъде признат за виновен, Мирослав Николов може да получи наказание в размер от 2 до 8 години лишаване от свобода, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои насрочване на делото от Софийския градски съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.