Заседанията се провеждат при закрити врата

Софийският градски съд заседава по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Повдигнато му е обвинение за разгласяване на държавна тайна.

Делото е секретно и се гледа при закрити врата.

По темата

Първото заседание по него беше в края на март. Тогава Киров заяви, че става въпрос за телевизионно интервю от 2014 г., в което той говорил за случай с български гражданин, заловен за транспортиране на наркотици в Иран. Тогава Киров определи четвъртото водено срещу него дело като "част от войната" на настоящото ръководство на НРС срещу него и семейството му.

Друго от делата е във Военно-апелативния съд, след като ВКС го върна през ноември миналата година.

Преди това Софийският военен съд призна Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор. По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в особено големи размери - близо 5 млн. лева.

През януари тази година стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на НРС. По него е обвинен в това, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за пет години (от 2007 до 2011 г.) повече от 5,1 млн. лева.

Третото дело е за това, че Киров е пътувал с бизнес класа, но по думите му то е спечелено в негова полза на първа инстанция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.