Продуктите са съхранявани до двигатели, горива и смазочни материали

Полицията разби нелегална мандра. Иззети са общо над 400 килограма сирене, произвеждано в автосервиз, между машинни масла и разглобени двигатели в стрелчанското село Дюлево. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На място са открити около 350 кг краве и 70 кг козе сирене, няколко десетки литра прясно краве мляко, мая, амбалаж и етикети. 

По темата

В приземен етаж, оборудван като автоработилница, са открити вани за събиране на мляко, сиренарна вана и пастьоризатор. В съседна къща пък било обособено помещение с хладилна камера, където сиренето да зрее.

Цехът функционирал изцяло незаконно, без разрешителни и в разрез с всички санитарно-хигиенни норми. Наред с ваните за мляко и сирене, били съхранявали двигатели, инструменти за ремонт на автомобили, горива и смазочни материали.

Властите запечатаха мандрата. Предстои всички млечни произведения да бъдат транспортирани за унищожаване в екарисаж.    

Самите собственици са категорични, че незаконна мандра няма. 

"Подготвяме си документи за мандра, което аз имах нещастието да споделя с някои хора и така тръгна цялата работа. Това го произвеждаме за нас", категорична е Стефка Бончева, която е и кмет на Дюлево. 

Нейният съпруг Иван потвърждава, че не произвеждат сиренето с търговска цел, а за собствена консумация. Двамата с жена му били земеделски производители. Имали и много животни. От тях – мляко, а от млякото - сирене. 

За държавата, сиренето е опасно и трябва да бъде унищожено. За Иван то не е опасно. И пита - ако не може да си направи сирене, какво да направи с млякото си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.