Какво означават цифрите и има ли опасност за здравето ни?

След като беше доказан двоен стандарт и в цените, и в качеството на храните за Източна Европа изникна въпросът - по-нездравословни неща ли ядем? Какво означават цифрите и има ли опасност за здравето ни?    

По темата

Основните разлики, открити при проверката - в българското масло има повече мазнини. Безалкохолните ни напитки се правят с фруктозо-глюкозен сироп, а не със захар. А в бебешките пюрета има по-малко протеин. Какво означава всичко това? Захар или фруктозо-глюкозен сироп в газираните напитки, е по-полезен за здравето ни?

Българското масло всъщност се оказва по-качествено от западното при направеното сравнение. Нашето има 82% мазнини, купеното в чужбина – 80%. В този случай по-мазно не означава по-вредно. Даже напротив.

При детските храни - нашите бебета ядат пюре с повече рапично олио и по-малко протеини. А що се отнася до протеина разликата е само на етикета.

И ако досега говорехме за разлика в количествата на съставките, то при безалкохолните напитки става дума за разлика в самите съставки. Тестваните продукти показват – нашите газирани напитки са с фруктозо- глюкозен сироп, чуждите – с кристална захар.

Експертите са категорични, че основание за притеснение няма, но напомнят да четем етикетите внимателно.

Репортер: Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

Редактор: