"Да говорим за бунт на пилотите са пълни глупости", заяви ген. Симеон Симеонов

През тези дни се създаде напрежение в авиобаза „Граф Игнатиево”. Поводът бе информацията за появило се недоволство сред военните пилоти от базата. Те масово са докладвали, че не се чувстват психологически подготвени да летят. 

По темата

„Да говорим за бунт на пилотите са пълни глупости. Проблемите са много по-сериозни и произхождат от това, че вследствие на хроничното недофинансиране се стигна до този момент и тези действия на пилотите”, заяви в „Здравей, България” ген. Симеон Симеонов, депутат от ДПС и бивш началник на отбраната.

По думите му самолетите в авиобазата не са толкова стари, колкото се изкарват.

„Професията на военните пилоти е изключително рискова. Всеки един самолет е опасен. Поддръжката на военните самолети е по-лека, отколкото при други типове машини”, уточни той.

„Хроничното недофинасиране, невъзможността да бъдат ремонтирани в срок тези самолети доведе до намаляване на количеството на изправните машини и оттам и на намаляване на летателните часове. Друга причина е количеството пилоти, които трябва да продължат да провеждат своята тренировка или да се учат на нов тип самолети. Това води до намаляването на техния брой”, обясни още ген. Симеонов.

Какво още коментира той - гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.