Разпространението е забранено без съгласието на един от родителите

Италиански съд забрани публикацията на снимки на деца на Facebook, ако единият от родителите не е съгласен. От социалната мрежа трябва да бъдат свалени и стари снимки в случай, че единият родител забрани публикуване.

15 неща, които Facebook знае за своите потребители (ВИДЕО)

Италианските власти предупреждават, че дори и да изглежда невинно, показването на детски снимки крие рискове. Изображенията с деца може да бъдат използвани от педофилски сайтове или да дадат информация на недоброжелатели.

Facebook "уби" два свои робота – измислили си собствен език (ВИДЕО)

Решението на съда беше взето, след като разведен баща спечели дело срещу майката заради публикуване на снимки на детето им. Подобно решение бе взето неотдавна и от австрийски съд, който задължи родител да махне всички информации и фотографии, свързани с дете. 

Италианският закон има много рестриктивни мерки по отношение на образа на детето в рамките на Закон за защита на малолетните. Законът се базира на конвенция на ООН, приета през 1989 г. Според италианския закон медиите могат да публикуват снимки на деца само със замазване на лицата им. Изключение правят специални рекламни материали, разпространени чрез официални канали, като например тези на британското кралско семейство.

Създаване на профил на деца във Facebook се позволява само на лица над 13-годишна възраст. За да е в рамките на закона, децата лично трябва да си публикуват снимки на стената. Родителите им могат само при изрични съгласие и на двамата. За публикувани детски снимки пълнолетен човек може да наложи съдебна забрана дори спрямо родителите си.

Властите на Апенините предупреждават да не се публикуват снимки на деца по бански и да не се дават данни за училището или местата, които се посещават от детето. Не се позволява и публикуване на общи снимки с други деца без разрешение на техните родители. В противен случай се налага и парично обезщетение. 

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.