Според промените в закона отпада и така нареченото „анонимно известяване”

Край на запорите до размера на минималната работна заплата. Промените вече са в сила и засягат над 2 милиона българи, които получават различни социални помощи. Какво е записано в новите правила?

Увеличава се защитена сума до 460 лева, колко е и минималната работна заплата. И още -  забранява се запорът на пенсии, майчинство, социални помощи и помощи за инвалиди. Откъде и колко са парите в сметките на длъжниците, ще трябва да следи банката.

Според новите правила, длъжниците, които получават над минималната заплата ще се разделят с % от доходите си, в зависимост от това дали имат деца, за които да се грижат. Сметката показва, че запорът на средната за страната заплата, например, може да бъде до 530 лева.

Бременна и гладна след запор от частен съдебен изпълнител

Йорданка Цветкова на 71 години. Живее сама. Често се случва да продава вещи или произведени от нея стоки, за да покрие стари дългове. В подобна ситуация са около 2 милиона български пенсионери. Част от тях са ставали клиенти на частни съдебни изпълнители, просто заради системата.

С цел да защити хората в риск, държавата предприе спешни промени в закона. Забранява се блокирането на пенсии и социални помощи.

„Заради банковата тайната частните съдебни изпълнители нямаха представа какви са тези пари и често се случваше да се блокират тези пари, които по принцип законът защитава и се случваше да се превеждат тези пари на кредиторите”, коментира Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

От този месец обаче банките ще са длъжни да следят и предоставят информация на частните съдебни изпълнители. При работещите длъжници пък се увеличава прагът на защитената сума - до 460 лева.

Според промените отпада и така нареченото „анонимно известяване”. Вече ще се правят по три опита да се намерят длъжниците - два пъти в делничен ден и веднъж в почивен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.