Ще има ли промяна в междусрочната ваканция?

Грипната епидемия обхвана половин България. Десетки хиляди ученици остават по домовете си в извънредна ваканция. Сред областите, в които болестта е в епидемични стойности, вече е и София-град. Докога децата трябва да останат по домовете си? Ще има ли промяна в междусрочната ваканция и ще останат ли затворени и детските градини?

Как изглежда ситуацията? От утре грипната  епидемия вече ще е в сила и за София-град, Габрово, Ямбол и Бургас, и така областите и градовете в страната, засегнати от епидемията, стават 10. Днес в 459 училища в цялата страна нямаше учебни занятия. От началото на седмицата може да станат още повече. До 31-и януари, включително, няма да се учи в Хасково, Харманли, Любимец, Симеоновград и Стамболово. 

Училищата в столицата ще останат затворени заради грипа общо 11 дни - до 6-и февруари включително, заради междусрочната почивка, която се запазва. Част от децата ще излязат в междусрочна ваканция без да са приключили и да са оформени за първия срок. Всяко учебно заведение ще решава дали и  с колко да го удължи, за да получат всички заслужени оценки. За да не се отучва неочакваната ваканция, учебния материал ще бъде преструктуриран. 

Ангел Кунчев: Грипът ще достигне пика си другата седмица

Последният за деня звънец в петък не означаваше само начало на уикенда, а на цели 12 дни без училище. Учениците останаха доволни от новината.

„Защото няма да ходя на училище и мога да си почивам поне веднъж”, казва Кристиян.

Обещаха обаче да не забравят уроците.

„Мисля да уча по това, което ми е останало и може би малко да си почина”, казва Бетина.

Ваканцията няма да доведе до пропуснати знания, успокоиха учителите.

„Една част от материала може да бъде зададен като домашна работа. Друг вариант е в един час да бъде събран материалът от два различни часа”, обянява учителката Живка Янчева.

ГРИПЪТ НАСТЪПВА: Още области обявиха епидемия

За разлика от децата, извънредната почивка не зарадва родителите им.

„Предполагам, че бабите в този случай трябва да се отзоват”, коментира Галя.

Други като Георги обаче нямат такъв вариант.

„Няма кой друг да я гледа, сами сме - бабата и дядото са в Ямбол”, обяснява тежката ситуация Георги.

През последните дни мъжът вече е взел отпуск, за да се грижи за болната си дъщеря. И още седмица вкъщи ще е проблем.

„Или ще ходи с майка си на работа. Или трябва да се моля на някой комшия”, казва още Георги.

Грипната епидемия не означава само ваканция за учениците.

„Ограничителните мерки са основно в лечебните заведения. Спират се плановите операции, ваксинациите и профилактичните прегледи”, обяснява д-р Данчо Пенчев от Регионалната здравна инспекция – София.

404 училища в страната затвориха заради грипа

И днес пред лекарските кабинети имаше опашки от чакащи пациенти.

„Количеството болни е два три пъти повече в сравнение с миналата година. Висока температура, втрисане, болки в гърлото, обикновено кашлицата на следващия ден се появява”, обяснява личният лекар д-р Николай Колев.

Най-много болни от грип има сред младите хора между 15 и 30 години. Най-нисък е процентът на заболелите над 65 години. Очаква се грипът да достигне пика си през следващата седмица. 

За разлика от училищата, детски градини засега няма да бъдат затваряни. На входовете им обаче децата ще бъдат щателно преглеждани за симптоми на грип, а болните няма да бъдат допускани. В зависимост от заболеваемостта в неделя ще стане ясно дали от понеделник и в други градове от страната ще бъде обявена грипна ваканция.  

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.