Искът беше на британския композитор и китарист Пол Роуз

Федералният съд на Южния окръг на Ню Йорк отхвърли иска на британски композитор и китарист Пол Роуз, който обвини ирландската рок група U2 (Ю Ту) в плагиатство.

Боно забрани Тръмп да ходи на концерти на U2

С обвиненията срещу U2 Роуз излезе през февруари миналата година. Той твърди, че групата е заимствала 12-секундно китарно соло от инструменталната му композиция Nae Slappin.

Британски композитор обвини U2 в плагиатство (ВИДЕО)

Ирландците твърдят, че са използвали този фрагмент в песента си The Fly, която е включена в албума Achtung Baby от 1991 г. Британецът поиска обезщетение от най-малко 5 млн. долара от U2 и звукозаписната компания Island Records.

Боно и Едж се возиха на метро в Берлин (ВИДЕО+СНИМКА)

Адвокатите на групата на свой ред посочиха, че като цяло "между песните няма сходство". Те изразиха увереност, че всяко съдебно жури ще стигне до същото заключение.

U2 издават нов албум и тръгват на турне

Съдията по делото Денис Коут заяви, че един малък музикален фрагмент, в кражбата на който Роуз обвинява ирландската група, не е "достатъчно голяма" част от 3,5-минутната композиция Nae Slappin, за да може да се говори за плагиатство. Във всеки случай, съдът не можа да заключи, че музикантите от U2 целенасочено са копирали въпросното соло, посочи Коут. 

Боно ще наруши обет да не играе голф за благотворителна кауза

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.