Вашингтон подчерта, че в интерес на евроатлантическата интеграция, Скопие и Атина трябва да постигнат взаимноприемливо

"САЩ подкрепят настоящите преговори с посредничеството на ООН за разрешаване на проблема с името на Македония. Призоваваме македонския парламент да се фокусира върху изпълнението на необходимите реформи". Това се казва в специално изявление на Държавния департамент пред националната информационна агенция на Република Македония, цитирано от БГНЕС. Говорителят на Държавния департамент подчерта, че "САЩ се надяват на бързо решение на дългогодишния спор за името".

Борисов, Заев и Звиздич обсъдиха сътрудничеството на Балканите (ВИДЕО)

"Надяваме се лидерите на Македония и Гърция да постигнат взаимноприемливо решение, което е в интерес на евроатлантическата интеграция, икономическия напредък, мира и сигурността в региона", каза още говорителят.

Македонският президент не подписа закона, който прави албанския официален език

По повод приемането на Закона за използването на езиците, който бе приет от Народното събрание в Скопие, Вашингтон призовава парламентарните партии, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, да продължат с реформите.

Русия към Македония: Влизането в НАТО ще има негативни последици

"Получихте подкрепа от всички страни. Както каза самият премиер Зоран Заев, правителството и политическите партии са длъжни и носят отговорност за защитата на интересите на всички граждани в страната", казват още от Държавния департамент на САЩ. Тази декларация идва броени часове преди пристигането на гръцкия външен министър Никос Кодзияс в Република Македония. Утрешните преговори на Кодзияс с неговите македонски домакини се смятат за ключови при разрешаването на спора за името.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.