Говорителят на външното министерство каза какви са конкретните заявки на страната

Турция очаква раздвижване в отношенията с Европейския съюз след срещата на 26 март във Варна с лидери на ЕС. Това съобщи говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, цитиран от БТА.

Реакции в парламента за предстоящата среща между ЕС и Турция във Варна

Той каза още, че "ЕС трябва да прояви по-конструктивен подход в теста за доверие", като подчерта също, че Анкара очаква от съюза да изпълни задълженията си към турската страна.

Срещата между ЕС и Турция във Варна ще се състои (ВИДЕО)

Аксой посочи, че конкретните очаквания са за актуализация на митнически съюз, либерализация на визовите пътувания на турските граждани в европейските държави и по-бързо придвижване на финансовата помощ за сирийските бежанци.

Борисов: Всички очакват много от срещата ЕС-Турция във Варна

Най-важната заявка на турската страна е преодоляване на "запушването" в преговорите с ЕС поради политически и изкуствени пречки, добави говорителят на турското външно министерство.

Радев прие поканата на Ердоган за лична среща

Според Хами Аксой „ЕС се отнася лицемерно към исканията на Анкара”. Той визира случая със Салех Муслим. Турция искаше той да й бъде предаден в качеството му на отговорен функционер на Партия на демократичния съюз/Кюрдска работническа партия, но Чехия отказа, припомня БТА.

"Турция продължава отблизо да следи действията на Салех Муслим. Настояваме ЕС да остави лицемерното поведение и да изпълни нашите искания", каза Аксой.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.