От десницата изразиха опасения, че тази намеса е изолира Париж в тази част на света

Френският премиер Едуар Филип защити пред парламента решението за френски удари по Сирия, предаде Франс прес.

"Нашият ответен удар бе напълно оправдан и бе грижливо пропорционален", каза Филип в началото на дебатите без гласуване.

СЛЕД УДАРИТЕ В СИРИЯ: САЩ готвят нови санкции срещу Русия, ЕС се въздържа

"Изпратихме твърдо, ясно и силно послание. Искаме да кажем, че никоя военна победа не може да се извоюва безнаказано с химически оръжия", добави той. Той защити "трудното и легитимно" решение на президента Еманюел Макрон и увери, че преди да се прибегне към сила Франция е изчерпала всички политически и дипломатически средства да вразуми Дамаск.

"В международното право може да се действа само въз основа на твърди доказателства", отвърна остро лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон и подчерта, че ударите не са изчакали да се извърши разследването на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия, което трябваше да започне днес.

Турция: Връзките ни с Русия са прекалено силни, за да бъдат прекъснати от Макрон (ВИДЕО)

"Действахме без мандат на ООН и не се съобразихме с регионалните организации", добави Меланшон, споменавайки конкретно Арабската лига.

"Президентът прекрасно знае, че е нарушил международното право, той се опитва да създаде понятие международна легитимност", заяви малко преди дебатите лидерката на Националния фронт Марин Льо Пен.

БИТКАТА ЗА СИРИЯ: Противопоставянето между Вашингтон и Москва се задълбочава

Лидерът на групата на дясната опозиционна партия "Републиканците" Кристиан Жакоб изрази опасение, че "с тази намеса без мандат Франция се е изолирала още повече в тази част на света".
Снощи по телевизията френският президент Еманюел Макрон се опита превантивно да реагира на очакваните критики като заяви, че "се намеси международната общност".

"Намесиха се трима постоянни членове на Съвета за сигурност (на ООН) в рамките на тази международна легитимност", заяви той. Макрон подчерта, че тези удари не са обявяване на война на Сирия, което щеше да го постави в нарушение на конституцията, чийто член 35 постановява, че обявяването на война се разрешава от френския парламент, отбелязва АФП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес