Турският външен министър подчерта, че Анкара трябва да поддържа добри отношения с всички

Връзките на Турция с Русия са прекалено силни, за да бъдат прекъснати от френския президент Еманюел Макрон, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, след като френският държавен глава изрази мнение, че подкрепата на Анкара за ударите в Сирия е показала, че тя се е „отделила“ от Русия, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak, цитирано от "Фокус".

Президентът призова: "По-малко оръжие и повече диалог"

„Изявленията на френския президент бяха опровергани от различни страни. Очакваме изявления, които подхождат на един президент. Преди тристранната среща на върха за Сирия в Анкара (между Русия, Турция и Иран – бел. ред. ), Макрон каза, че иска да се включи. Нашият президент (Реджеп Таийп Ердоган) се обади на (президента на Иран Хасан) Роухани и (президента на Русия Владимир) Путин. Русия прие, а Иран искаше първо да се проведе тристранна среща на върха, а след това и среща 3+1. Когато той (Макрон) не бе включен в тристранната среща, той не пожела да дойде. Ние не трябваше да бъдем предизвиквани да обясняваме всичко това, но истината трябва да бъде казана“, заяви Чавушоглу.

Посланикът на Франция у нас: Няма Трета световна война (ВИДЕО)

В хода на съвместната пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Анкара, турският дипломат добави, че отношенията на Анкара с Москва не са алтернатива на връзките с НАТО, Франция и САЩ. Турското издание припомня, че коментарите на турския външен министър са в реакция на признанието на Макрон, че ударите на Франция, Великобритания и САЩ са целели да развалят отношенията между Турция и Русия.

Макрон: Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка

„С тези удари ние разделихме руснаците и турците в отношението им към тях. Турците осъдиха химическите оръжия“, е заявил Макрон в интервю пред френските медии BFM TV, RMC Radio и Mediapart.

Отношенията между Турция и Русия

„Ние сме срещу химическите оръжия и сме искали режима (на сирийския президент Башар Асад) да бъде наказван всеки път. Искахме да бъдат събрани доказателства. Турция си сътрудничи с Иран и Русия и това започна от Астана и Сочи. Целта на това сътрудничество е да се осигури примирие и да се допринесе за преминаване към политически период (на кризата в Сирия)“, посочи турският министър.

Захарова: Новите санкции срещу Русия са заради присъствието й на международната сцена

„По време на този период, ние сме имали различни позиции с тези две страни по отношение на режима. Не можем да спрем сътрудничеството си в другите сфери, защото имаме различия. Ние няма да се откажем от принципното си отношение към режима, защото имаме това сътрудничество. Може да имаме различаващи се позиции, но нашите отношения с Русия са прекалено силни, за да бъдат прекъснати от френския президент. Ние трябва да поддържаме добри отношения с всяка държава“, добави той.

СЛЕД УДАРА В СИРИЯ: Протести срещу решението на Тръмп

Срещата със Столтенберг

„(Външният) министър Чавушоглу ме запозна с операция „Маслинова клонка“ и аз съм благодарен на Турция за прозрачността й по този въпрос“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Искаме повече подкрепа от НАТО в борбата ни срещу тероризма. Турция беше от голяма помощ на НАТО до днес и ще продължим да бъдем, но очакваме подкрепата на НАТО за Турция“, заяви Чавушоглу, като добави, че Сирия, Ирак, Ливан и други регионални въпроси са били обсъждани в хода на срещата. „Това е седмата ми визита в Анкара. Турция е членът на НАТО, който посещавам най-често. Това е показателно за важността, която придавам на Турция като съюзник. Турция подкрепя активно НАТО в Афганистан. Турция работи много усърдно за нашия съюз и имаше огромен принос в борбата срещу „Ислямска държава“. Нито един друг съюзник от НАТО не е ставал жертва на толкова много терористични атаки, колкото Турция и вие сте най-уязвимият съюзник от нестабилността в този регион“, заяви още Столтенберг. 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.