Пробният разговор между служителите е бил дълъг 4 минути и 19 секунди

Двете Кореи откриха гореща линия между своите лидери в петък. Това съобщиха от южнокорейската президентска канцелария една седмица преди срещата на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун-Дже ин в демилитаризираната зона на границата между двете страни, предава "Франс прес", цитирана от Агенция "Фокус".

Линията свързва президентската Синя къща в Сеул с канцеларията на Комисията по държавните дела, оглавявана от Ким.

Южнокорейският президент иска мирен договор със Севера

„Историческата връзка чрез горещата линия между лидерите на двете Кореи току що бе установена“, заяви високопоставен служител в президентството на Южна Корея, като добави, че пробният разговор между служителите е бил дълъг 4 минути и 19 секунди.

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на 27 април

Припомняме, че Мун и Ким трябва да се срещнат идния петък от южната страна на демилитаризираната зона, което ще бъде третата междукорейска среща на върха след края на Корейската война от 1950-53 година, завършила с примирие, което трае и до днес, вместо мирен договор. Сеул натиска за декларация, с която да се обяви, че войната е свършила, като прелюдия към подписване на мирен договор. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който също се договори за среща с Ким Чен-ун в близко бъдеще, даде „благословията си“ за мирен договор между Южна и Северна Корея. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.