Стана ясно, че има и четвърти задържан

Съдът остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров по обвинения за вземаме на подкуп в особено големи размери. Според съда има достатъчно доказателства, че тримата са изнудвали и са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Ако те бъдат освободени, могат да упражнят натиск над свидетели, да се укрият или да извършат друго престъпление.

Избраха Владимир Клисуров за временен кмет на "Младост" (ВИДЕО)

Междувременно стана ясно, че е имало и четвърти задържан за 24 часа, но не са намерени достатъчно доказателства за неговото участие в искането и получаването на подкупа. Става въпрос за Стефан Дичев, който е близък до Иванчева.

Шефът на антикорупционната комисия: И други бизнесмени подадоха сигнали срещу Иванчева

В петък спецсъдът остави тримата в ареста, но адвокатите им обжалваха. Те бяха задържани показно при спецакция на 17 април в центъра на София, след като бизнесменът Александър Ваклин подаде сигнал, че му бавят уведомителните процедури за строеж. За да ги има сградите, според спецпрокуратура, Иванчева поискала 500 000 евро.

Иванчева за Ваклин: Дори не се сещам кой е този образ (ВИДЕО)

Гледането на мярката на Иванчева, Петрова и Дюлгеров започна с час закъснение, тъй като адвокатите се запознаваха с материалите по делото. С тениски "Зелен Младост", в добро настроение и по думите им - със забрана да говорят от прокуратурата, Иванчева и Петрова бяха доведени в съдебната зала. Те заявиха, че са се срещали с Ваклин, но заради негово желание да облагородява района с детска площадка. 

КАЗУСЪТ „ИВАНЧЕВА”: Нови детайли за ареста (ОБЗОР)

„Срещали сме се два пъти. Един път в общината, когато дойде последния ден и каза, че ще направи детска площадка. Защото знаете, че за детските площадки винаги съм положителна, положително настроена. Тогава дойде. И първият път, той е бил някога в началото, когато съм била кмет. През другото време нито сме се чували, нито сме се виждали. Всички знаем, че в „Младост” ни даряват детски площадки. Няма условия, дори не се сещам кой е този образ", заяви Иванчева. 

Специалните разузнавателни средства сочели друго. Иванчева, заместничката й и Петко Дюлгеров си говорили, че са поставили Ваклин на колене и докато не плати, няма да му предвиждат преписката. Иванчева отрече да е казвала подобно нещо.

„Ние не сме в истинския смисъл пощенска кутия, ние всичко разследваме. Знаете, че благодарение на това, че не сме пощенска кутия, ние сме разкрили много от нещата”, каза Иванчева.

„Тази преписка не е била нищо по-различно от останалите”, добави Петрова.

Минути след получаването на подкупа обаче преписката станала приоритет, твърдят от прокуратурата. Иванчева се обадила на секретарката си да я извади от чекмеджето и да я задвижи.

Днес общинските съветници в София избраха временен кмет на “Младост” – Владимир Клисуров.

Пред специализирания съд тази вечер се събраха близки на Десислава Иванчева, които протестират срещу нейния арест и искат тя да бъде освободена. Те разпространяват банковата й сметка, тъй като по думите им, нямала пари за адвокати и семейството изхарчило всичките си спестявания за защита на кметицата на „Младост”

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.