Полицията освободила непълнолетните и ги върнала на родителите им

Алексей Навални, инициаторът на вчерашните протести срещу президента Владимир Путин, довели до арестите на близо 1600 демонстранти, съобщи днес, че е бил освободен от ареста, но са му предявени две обвинения. Навални написа в "Туитър", че е бил освободен, след като вчера бе задържан на Пушкинския площад в Москва, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА. 

Пуснаха Навални от ареста

По думите на опозиционния лидер към него са предявени обвинения в организиране на неразрешен митинг и съпротива срещу органите на реда. Всяко от обвиненията можа да доведе до присъда от 15 дни затвор. Адвокат от антикорупционната фондация на Навални съобщи, че делото ще се гледа от съд в Москва на 11 май.

ЕС осъди Русия за масовите арести на митингите срещу Путин (ВИДЕО)

"Изглежда е била дадена заповед да не ме пращат в затвора преди церемонията по полагане на клетва на Путин", написа в "Туитър" Навални.
По данни на организацията "ОВД-Инфо", която следи за политическите преследвания в Русия, най-малко 1575 човека са били задържани вчера в 26 руски града при протестите срещу Путин, който утре встъпва в четвърти президентски мандат. Засега не е известно колко от тези задържани все още са в под стража. Руската полиция съобщи за 300 задържани в Москва и 200 в Санкт Петербург. 

ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ПУТИН: 1300 арестувани и сълзотворен газ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Арестантите съобщаваха през изминалата нощ за сцени на хаос в претъпканите полицейски участъци в Москва. Те са оплакваха, че няма къде да спят. До вечерта обаче полицията освободила непълнолетните и ги предала на родителите им. Тв канал "Дожд" съобщи за един мъж, прекарал нощта в ареста заедно с домашния си любимец, миеща мечка.  Според "ОВД-Инфо" мъже с казашки униформи са нанасяли побои на демонстранти в столицата. Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" окачестви като "възмутителни" арестите и побоите над протестиращи в Русия, предадоха ДПА, АФП, АП и Ройтерс.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.