Това се случи в деня, обявен от Европейската асоциация за Световен ден на спешната медицина

За първи път у нас спешни медици получиха награди и благодарност. Това се случи точно в деня, обявен от  Европейската асоциация за световен ден на Спешната медицина.

Инициативата за наградите е на Пациентски организации „Заедно с теб” и е под мотото „Спешните медици, с които се гордеем”.

Работещи в "Пирогов" отново в протестна готовност

Ръката му не трепва. Скалпелът е най-добрият му приятел. Наричат го Българският д-р Хаус.

„Харесва ми нестандартното мислене”, заявява доц. д-р Стоян Сопотенски, хирург в болница „Света София”.

И решава медицински пъзели. Като да оперира пациент, на кого органите са огледални и наобратно.

„Беше с абсолютно огледален образ, сърце отдясно, черен дроб – отдясно, слезка – отдясно. Такива хора са единици. Срещал съм се с редки болести, които човек не може и да види в цялата си кариера”, заявява доц. д-р Сопотенски.

Винаги е искал да бъде хирург. С изключение на детската си мечта да пилотира самолет. От 89-та година е лекар.

„Започнал съм като санитар от 1984 г., после сестра, после лекар – по всички стълбички съм се изкачил на медицинската йерархия”, обяснява Сопотенски.

Близо 30 години е шеф на най-натовареното спешно отделение – това в „Пирогов”.

„Един  лекар трябва да бъде основно лекар! Защото администрацията е ветровита”, заявява той.

 Тръгва си от болницата, на която е посветил живота си, след протести и след уволнение.

„За мен имаше смисъл., факт е, че в „Пирогов” подписаха нов колективен договор с по-високи заплати, значи протестът не е бил напразен. Дали съм се жертвал, аз, не някой друг ме е жертвал”, заявява доц. Сопотенски.

Сменя работното си място, но не и работната си етика.

„Пациентите, които са си мои, ще ме намерят. Никога не ми се е случвало да не искам да се занимавам с тази професия. Много е приятно, когато след години дойдат пациенти, оперирани от злокачествени заболявания, добре са, щастливи от живота – това е най-най голямата награда”, обяснява доцентът.

Уволниха водача на протестите в "Пирогов"

Да помага е смисълът и за Христина Спасова, която от над 30 години носи униформата на медицинска сестра. Като акушерка посрещала с двете си ръце новия живот.

„Акушерка съм и имам 30 и колко години трудов стаж, много си обичам професията, но беше трудно да си намеря работя, затова започнах като сестра”, заявява медицинската сестра Христина Спасова, СО на УМБАЛ-Пловдив.

Тя е от онези работещи пенсионери, без които системата би загинала, ако не продължаваха да се трудят за нас – пациентите.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.